Skim Sewa Beli Rumah Johor

Rumah sewabeli
house for rent in johor bahru

house for rent in johor bahru

Kerajaan Negeri Johor menawarkan 1,352 unit Rumah Pangsa Taman Cendana, Pasir Gudang untuk ditukar kepada Skim Sewa Beli bagi memanfaatkan golongan berpendapatan rendah memiliki rumah sendiri.
Harga RM35,000 yang ditawarkan di rumah pangsa dua bilik itu lebih rendah jika dibandingkan dengan harga Perumahan Komuniti Johor jenis A (PKJ A) iaitu RM42,000, walaupun, saiz rumah yang hampir sama.Setiap pembeli akan dikenakan bayaran bulanan RM218 bagi tempoh 20 tahun atau 240 bulan.
Sebanyak 150 unit daripadanya pula akan dibeli MAIJ bagi dijadikan rumah transit dalam usaha mengatasi masalah penempatan bagi golongan miskin beragama Islam di bandar raya ini.
Kerajaan negeri berhasrat memperluaskan skim sewa beli berkenaan di beberapa kawasan di bandar raya ini termasuk di perumahan pangsa Kangkar Tebrau, Seri Alam dan rumah pangsa kos rendah bagi penempatan semula setinggan yang terlibat dengan pembinaan Lebuhraya Penyuraian Timur (EDL).
Soal akses pembiayaan untuk membeli rumah merupakan antara halangan kepada rakyat terutamanya mereka yang tidak mempunyai pendapatan tetap dan yang kurang berkemampuan.
Ini kerana, seseorang perlu mempunyai sejumlah simpanan untuk tujuan pembayaran pendahuluan (deposit), selain perlu meyakinkan pihak pemberi pembiayaan seperti bank dengan mengemukakan penyata kewangan bulanan mereka – bagi tujuan mendapatkan akses pembiayaan dan pinjaman untuk membeli rumah.
Skim ini juga akan diperluaskan ke daerah-daerah lain di seluruh negeri Johor secara berperingkat dalam masa terdekat.

Got a Deal? Share it.!!
WhatsApp chat