Welcome, investor! [ Login

Frequently Asked Questions

Segala persoalan yang kerap ditanya

Bank draft akan dipulangkan semula jika gagal membida selepas tamat acara lelongan. Jika BERJAYA membida rumah bank draft tadi akan diproses oleh bank sebagai deposit harga rumah tersebut.
Rumah lelong boleh buat pinjaman jika berjaya bida bergantung pada status rumah tersebut.
Rumah lelong masih boleh dibeli sekiranya pernah memiliki rumah sebelum ini tapi masih bergantung kepada status: Unit Bumi Lot hanya untuk pembida Bumiputra atau Rezab Melayu hanya pembida Melayu dibenarkan.
Rumah lelong perlukan deposit dalam bentuk bank draft yand disediakan cash sebelum tu jadi penggunaan KWSP/EPF mmg tak boleh digunakan.
Ini perkara/risiko paling besar, sekiranya berjaya bida bank/pelelong memberi masa 90/120 hari utk pihak bank terima bayaran penuh baki harga belian tapi dalam jangka waktu yang ditetapkan sekiranya pihak bank gagal menerima pembayaran tersebut secara pinjaman/cash, Deposit dalam bentuk bank draft pada peringkat awal tidak dipulangkan.
Bank draft boleh dibuat dimana-bank yg anda mempunyai akaun simpanan cth seperti dibawah
Selepas melihat senarai-senarai lelong yang ada pastikan alamat rumah betul dan sebaiknya buat site visit kawasan tersebut. kalau semua dah ok terus register dengan saya melalui whatsapp dengan format berikut:

Nama Penuh: No Ic: No Hp: Alamat Surat Menyurat: Alamat Rumah Lelong: Email Fotostat Ic ke: register@lelongbank.com

dan whatsapp ke: 60177695155
Dokumen yang akan dikeluarkan sekiranya berjaya seperti di gambar atau dipanggil Memorandum Of Contract (MOC) dokumen sah digunakan untuk buat pinjaman bank
Ada.

Gaji Bersih - Semua Pinjaman yang ada x 60% x 200 Cth: Gaji Bersih (RM 3000) - Semua Pinjaman yang ada: Kereta, rumah, Kad Kredit (RM 1000) x 60% Dsr x 200 = 3000 - 1000 x 60% x 200 = RM 240,000

RM 240,000 - Kelayakkan pinjaman rumah

tapi ini formula kiraan secara kasar sebaiknya2 dapatkan kelayakkan pinjaman dari pihak bank.
Harga rezab adalah harga yang telah ditetapkan oleh pihak bank yang melelong,harga tersebut adalah harga permulaan utk dibida sekiranya ada pembida lebih dari satu, sekiranya hanya ada satu pembida yang register pada tarikh yang ditetapkan, harga rezab tersebut kekal kepada pembida yang berjaya.

Malu bertanya sesat jalan, Malu berdayung perahu hanyut

×

Selamat Datang Ke Lelongbank!

Untuk maklumat lanjut boleh berhubung melalui WhatsApp

× Hi, Boleh Kami Bantu?