Welcome, Investor! [ Register | Staff loginrss  |  tw

Cara Beli Rumah Lelong

| Info | September 12, 2012

Panduan Membeli Rumah Lelong
Kebanyakan orang berminat untuk membeli rumah lelong kerana harganya lebih murah daripada harga pasaran. Namun ada yang merasa ragu-ragu kerana kurang arif tentang kaedah membeli hartanah secara lelong. Berikut adalah tips membeli hartanah lelong yang boleh membantu anda dalam membuat keputusan.

Ketahui selok belok hartanah berkenaan

Kenal pasti hartanah lelong yang bersesuaian dengan keperluan serta memenuhi kehendak anda terlebih dahulu serta lakukan tinjauan terhadap hartanah lelong berkenaan.

Buat tinjauan ke atas hartanah berkenaan

Anda perlu mengambil kira kemampuan kewangan iaitu jumlah maksimum yang anda boleh bayar ketika membuat bidaan.Anda diwajibkan meletakkan deposit antara lima hingga sepuluh peratus harga rizab harta berkenaan (bergantung kepada pelelong), sama ada dalam bentuk bank draf dan “perlu bersedia dengan wang tambahan sekiranya harga pada lelongan akhir adalah lebih tinggi daripada harga rizab,Jika Hartanah Tersebut Adalah Lelong LACA (Loan Agreement Cum Assignment)

Siasat hartanah berkenaan

Dapatkan maklumat terperinci mengenai hartanah itu termasuk tunggakan bayaran untuk elektrik, air, sewa dan caj penyelenggaraan oleh pemilik asal. Dapatkan nasihat undang-undang sama ada menerusi Peguamcara, Majlis Perbandaran atau menghubungi terus syarikat lelongan bagi mendapatkan maklumat dan memahami syarat pembelian hartanah sebagai persediaan awal sebelum hari lelongan.

Sediakan bank draf / Banker’s Cheque

Pada hari lelongan, pembida diwajibkan membawa bersama antara lima sehingga sepuluh peratus harga rizab harta berkenaan (bergantung kepada pelelong), dalam bentuk bank draf. Pembida juga perlu membawa kad pengenalan asal dan dua salinan. Pembida akan diberi kad bidaan bagi mengenalpasti anda sebagai pembida ke atas hartanah yang dilelong. Dapatkan salinan syarat pembelian(Proclamation Of Sales) bagi memudahkan anda membuat rujukan dan syarat jualan.

Bank Draft / Bankers Cheque

 

Lakukan semakan ke atas dokumen diperlukan untuk hari lelongan

Syarikat

  • Salinan sijil yang sah Memorandum and Articles of Association
  • Bank draf antara lima hingga sepuluh peratus daripada harga rizab serta wang tunai tambahan
  • Borang 44, 24 dan 49
  • Persetujuan Lembaga Pengarah

Ejen/Wakil

  • Surat kuasa yang membenarkan wakil pembida
  • Salinan kad pengenalan pembida
  • Bank draf antara lima hingga sepuluh peratus daripada harga rizab serta wang tunai tambahan.(Jika Perlu)

Cara membida

Pelelong akan melakukan lelongan bermula dengan pengumuman maklumat berhubung hartanah yang akan dilelong serta harga rizab. Kenal pasti hartanah yang anda ingin beli dan mulakan mengangkat kad bidaan anda untuk membida.
Pembida yang meletakkan bidaan tertinggi atau pembida terakhir sebelum pelelong melakukan pukulan bidaan dan akhirnya menyebut jual dikira sebagai berjaya membida.
Hartanah berkenaan berjaya dijual kepada pembida yang meletakkan harga paling tinggi.
Pembida yang berjaya perlu menandatangani kontrak yang diberikan kepada mereka.

Menandatangani kontrak

Kontrak yang ditandatangani akan dikenakan duti setem dengan bayaran sebanyak RM50 – RM150.Dengan kontrak ini membolehkan anda membuat pinjaman bank. Anda diberi masa antara 90 hingga 120 hari daripada tarikh bidaan untuk menyelesaikan baki bayaran samada dalam bentuk pinjaman bank atau bayaran tunai.

Sponsored Links

Leave a Reply

Sponsored

mortgage loan calculator